House refurbishment in Costa da Morte

V1def3

Tradition coexistence

Located in Costa da Morte, the house used to be an old barn. The cattle lived on the ground floor and the first floor was used to dry the straw. The wooden floor structure was in very bad condition and fell down a few years ago. In contrast, the stone facades are well conserved. The idea was to maintain the whole exterior façade keeping the stone as interior finish in some ground floor areas.

The refurbishment project has, as its primary objective, conditioning the existing structure as a new home. Primarily we will keep the stone facades and make new floor slabs and roofs, creating a comfortable home through adequate facilities and finishes. Secondly we will make a new volume that allows us to expand the hall forming a covered access. This new volume will link with and open up to the garden space.

The main driving idea is coexistence. Coexistence of such an ancient and irregular façade, with a new absolutely straight and current volume. The existing stone volume, as the heavier element, contrasts with the completely light new volume that seems floating. A traditional structure coexisting with a new fully open layout on the ground floor, with continuous and open spaces.

The ground floor presents an open kitchen with a dining and living rooms. They integrate well with the new gallery and porch overlooking the garden. The open fireplace is placed on a strategic intermediate point and could be enjoyed from any of the spaces.

The bedrooms are located on the first floor, where we propose an inside thermal insulation coating.

Architect: Pablo Serrano Elorduy

Interior Designer: Blanca Elorduy

Collaborators: Carlota de Gispert

Surface: 206 m2

V2def2

V3def2

Z:_Proyectos22_estorde22_planta web (1)

Z:_Proyectos22_estorde22_planta web (1)

Z:_Proyectos22_estorde22_planta web (1)

Z:_Proyectos22_estorde22_planta web (1)

Z:_Proyectos22_estorde22_planta web (1)